top of page

Otonom Araç Devrimi

  • Yazarın fotoğrafı: Umut Can Çeppioğlu
    Umut Can Çeppioğlu
  • 19 Ara 2024
  • 2 dakikada okunur


Geçen hafta resmi gazetede yayınlanan yasal düzenlemeyle gündem olan Otonom araçlar global otomotiv sektöründe önümüzdeki yıllara damga vuracak görünüyor. 

 

Global mobilite şirketleri son 10 yılda Otonom araçlar üzerinde gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmaları için 100 milyar doların üzerinde fonlama almış. Sadece Uber ve Tesla'nın fonlanma meblağı 40 milyar dolar civarında. Dolayısıyla otomotiv sektörünün Avrupa merkezli köklü oyuncularını günümüzde, özellikle Çin menşeili aktörlerle, rekabet etmekte zorlandıkları elektrikli araçların yanında çok yakın gelecekte bir başka rekabet beklemekte: Otonom araçlar... 

 

Aşağıdaki grafikte IDTechEx araştırma firmasının 2045 senesine kadar global anlamda yollarda olmasını bekledikleri araçların özellik dağılımını görebilirsiniz. Buna göre hiçbir otomasyonun olmadığı L0 tip araçlar 10 sene sonra piyasadan neredeyse silinecek. Koşullu (L3) veya Tam (L4 ve L5) otomasyona sahip araçların ise pazarın yarısından fazlasını domine edeceği öngörülüyor!

 

Goldman Sachs'ın gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre ise 2040 yılında Çin pazarında satılan araçların %90'ı , Avrupa pazarında satılan araçların %79'u, ABD pazarında satılan araçların ise %65'i L3, L4 ve L5 seviye özelliklere sahip araçlar olacak.

 

Precedence Research'in yaptığı araştırmaya göre ise 2023 yılında 158 milyar dolar seviyesinde olan Otonom araç pazarının yıllık %33'lük büyüme hızıyla 2033 yılında 2 trilyon 752 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.

 

Otonom araçların gündelik yaşamımıza girişiyle ulaşım alışkanlıklarımızdan, trafik yoğunluğunun optimizasyonuna, araç sahipliği oranından sigorta şirketlerinin iş modellerine kadar bir çok alanda büyük reformlar yaşanacak. Geçen hafta yapılan düzenlemeyle de Türkiye bence çok doğru bir zamanlamayla bu yeni cesur dünyaya kapılarını açarak merhaba dedi. Otomotiv sektöründe artık geleceğe dair yapılacak planlarda Otonom araç teknolojisinin gelişimini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu alana bugünden yapılacak yatırımlar ülkemizin de gelecekte bu teknolojiyi ihraç eden aktörlerden biri olmasını sağlayacaktır. 




L0 - Hiçbir Otomasyon Yok: Araç tamamen manuel kontrol edilir, tüm sürüş görevleri sürücü tarafından gerçekleştirilir.

  • Özellik: Otomasyon yok.

 

L1 - Sürücü Destek Sistemi: Araç, tek bir otomatik sistemle sürücüye yardımcı olur.

  • Örnek Özellikler:Otomatik acil frenleme (AEB),Şerit takip sistemi,Adaptif hız sabitleyici

 

L2 - Kısmi Otomasyon: Araç, direksiyon ve hızlanma/yavaşlama görevlerini yerine getirebilir, ancak sürücü tüm görevleri izler ve gerektiğinde müdahale eder.

  • Örnek Özellikler:Aynı anda şerit takip ve adaptif hız sabitleyici.

 

L2+ - Gelişmiş Kısmi Otomasyon: Araç, direksiyon ve hızlanma görevlerini yerine getirir ve yarı otonom modda çalışabilir, ancak sürücü uyanık ve sorumlu olmalıdır.

  • Örnek Özellikler:L2 seviyesindeki tüm özelliklere ek olarak artırılmış güvenlik özellikleri ve eller serbest kullanım imkanı.

 

L3 - Koşullu Otomasyon: Araç, belirli koşullarda sürüş görevlerinin çoğunu üstlenir. Araç üreticisi (OEM) bazı durumlarda sorumludur, ancak sürücünün belirli bir süre içinde müdahale etmesi gerekebilir.

  • Örnek Özellik: Trafik sıkışıklığında otomatik sürüş ("Traffic Jam Chauffeur").

 

L4 - Yüksek Düzeyde Otomasyon: Araç, belirli koşullar altında tüm sürüş görevlerini yerine getirir. Sürücü isteğe bağlı olarak kontrol edebilir.

  • Örnek Özellik: Yerel otonom taksi hizmetleri (robotaksiler).

 

L5 - Tam Otomasyon: Araç, her türlü koşulda tüm sürüş görevlerini yerine getirir. Sürücü müdahalesine gerek yoktur ve araçta direksiyon veya pedallar olmayabilir.

  • Özellik: Araç her yerde ve her koşulda tamamen otonom olarak çalışır.

 
 
 

댓글


bottom of page